150427Läkaren och författaren Bea Uusma gästade igår vårens sista Öppna föreläsning. 170 personer kom för att höra hennes smittande berättelse om hur hon i 15 år försökt knäcka gåtan om ingenjör Andrées polarexpedition 1897.

För sin bok Expeditionen. Min kärlekshistoria tilldelades hon Augustpriset för bästa fackbok 2013.

Sökt sanningen i 15 år
I snart hundra år har polarforskare, journalister och läkare försökt lösa gåtan kring vad som hände de tre polarexpeditionsmedlemmarna. Att Bea Uusma tog sig an gåtan var en slump. Det hela började på en tråkig fest i början på 90-talet då hon på måfå drog ut en bok ur bokhyllan och började läsa. Boken hette Med Örnen mot polen. Andrées polarexpedition år 1897 och fick följa med hem till Bea Uusmas bokhylla där den stått i mer än 15 år.

Historian om Andrée-expeditionen fastnade och sedan dess har hon sökt sanningen. Vad var det som egentligen hände? Vad dog de av? Hon har vänt och vridit på expeditionen och tagit sig an den på så många sätt som möjligt; vetenskapligt, konstnärligt, rättsmedicinskt och kriminaltekniskt. Hon har grävt i arkiv, studerat expeditionsmedlemmarnas dagböcker och rest runt i Arktis och under 15 år hängivit sig åt expeditionen.

Planerar ny expedition
Under gårdagen delade hon med sig av sina efterforskningar i en föreläsning som bjöd på både spänning, passion, fakta och teorier.

Hon lät också publiken förstå att hennes efterforskningar inte på något vis är slut. Hon berättade ivrigt om nya fynd som ska analyseras och om en ny inplanerad expedition till Vitön där de tre expeditionsmedlemmarna dog för 118 år sedan.