Sanna Neimark

Sanna Neimark drömmer om att få en egen etta som hon kan följa de tre första skolåren. Hon har jobbat mycket med barn tidigare, både på scen och som teaterlärare. Nu är hon inne på fjärde terminen och har lika lång tid kvar, men det känns redan nära. Ansvaret kryper på.

– Tiden går fort när man har roligt. Nu närmar vi oss slutet på den fjärde terminen och börjar alltmer förstå vad det är vi har gett oss in på. Barn är fantastiska men det innebär också ett enormt ansvar att vara lärare, känner åtminstone jag.

Tänk att få ta hand om en egen liten etta, att få vara den som får vara med och följa barnens första trevande steg. Upptäcka läskoden, hitta rätt i matematiken och växa i sina sociala roller. En fördel idag är att vi som utbildar oss till grundlärare nu blir klassföreståndare och får ta hela det pedagogiska ansvaret för klassen. Och vi får förhoppningsvis följa dem under tre år.

Skolans arbetssätt förändras ständigt efter nya krav och behov i samhället. För Sannas del kan hennes tidigare yrkesbakgrund bli en extra krydda.

– Jag är van att interagera med barn och ungdomar och har lärt mig att använda kroppen och leken för att kommunicera och lära. Även när det gäller språk och inte minst samarbetsövningar. Jag tror jag har en hel del gratis där, det har jag redan märkt när jag gjort praktik.

Sanna kommer ursprungligen från ett mindre samhälle utanför Varberg och bor idag i Varberg. Att studera på hemmaplan var hennes melodi.

– Helt ärligt, att plugga i Varberg passade mig perfekt. Jag hade helt enkelt inte lust att pendla. Det mesta blir enklare, framför allt när man har barn som jag. Jag hade hört väldigt mycket gott om Campus Varberg och det var också sant.

Intressantast under mina första terminer tycker jag nog att svenska och utvecklingspsykologi har varit. Själva utbildningen fungerar utmärkt och det är väldigt hög kvalitet på föreläsningarna.

– Man blir verkligen stimulerad till att engagera sig det där lilla extra.