Idag drog läsårets mentorprogram på Campus Varberg igång. 14 studenter har fått var sin mentor från arbetslivet.

- Det är väldigt spännande i år, för alla mentorer är helt nya i rollen. Det ser ut att bli ett spännande program och jag tror att det kan bli en bra dynamik i gruppen, berättar Louise Wallmander, utbildningssamordnare på Campus Varberg.

Tack vare mentorprogrammet får studenter på Campus Varberg och representanter från arbetslivet – såväl från näringslivet som från offentlig verksamhet – tillfälle att mötas.

Vid startträffen idag delade den tidigare mentorn Carina Karlsson och den före detta adepten Evelina Hådén med sig av tankar, erfarenheter och tips under rubriken "Vad innebär det att vara mentor/adept?".

Fram till maj nästa år ska 14 konstellationer av mentor/adept genomgå det givande programmet. Vid sidan av de enskilda mötena ordnas i höst fem träffar för hela gruppen. Dessa inleds oftast med någon form av inspiration i form av till exempel en föreläsning, vilket åtföljs av interaktion och diskussion.

Samtliga mentorer kommer den här gången från den privata sektorn. De kommer från sinsemellan olika företag - alltifrån bank via bilhandlare, livsmedelsaffär och skokedja till hotell och eventbolag: Triventus AB, Coop Forum, Ästad gård, BEWI AB, Danske bank, Innerstaden Kungsbacka, Charden Event, Turistbyrån Varberg, Nilson Group, Hotell Gästis, Wonder, Varbergs Stadshotell, Bildepån och Mötesplatsen.

Dominerar bland adepterna gör studenter från högskoleutbildningen Event management, men även studenter från Energiekonomprogrammet och Butikschefsprogrammet samt yrkeshögskoleutbildningen Inköp och supply management har fått mentorer.

– Studenterna får ett bollplank och möjlighet att komma till olika insikter och utvecklas, men det är också ett sätt för dem att bygga vidare på sitt professionella nätverk. Mentorerna får förhoppningsvis också ut någonting eftersom de träffar de andra mentorerna, och genom kontakten med studenterna får de ta del av "ungt tänk", säger Louise Wallmander.

Hade du själv någon mentor när du var student?

– Nej, men jag hade det sedan när jag började jobba och det är hur värdefullt som helst. En helt opartisk extern person med en massa erfarenhet, som ger nya perspektiv och får en att tänka till.

Mentorprogrammet på Campus Varberg finansieras via EU-projektet Skandinavisk innovationskultur som drivs i nära samverkan med Alexandersoninstitutet, en systerverksamhet till Campus Varberg. Möjligheten att under ett läsår få ha en mentor utgör ett av de inslag i verksamheten som skapar mervärde för Campus-studenterna.