Mikael DambergSocialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Mikael Damberg, besökte idag Campus Varberg för att informera sig om Hallands största yrkeshögskola.

Ulric Björck, chef för Campus Varberg och Carina Danielsson, rektor för Yrkeshögskolan på Campus Varberg, presenterade inledningsvis verksamheten, utbildningsutbudet och hur arbetet med nya ansökningar ser ut. 

Därefter gav ledningsgruppsrepresentanter en bild av näringslivets engagemang i utbildningarna. Måns Holst, e.n.o energy Sweden AB berättade om näringslivets medverkan i utbildningen “Energitekniker med specialisering Vindkraft” och Kristjan Fannar, destinationsutvecklare, Destination Falkenberg AB, berättade om hur den nya utbildningen “Turism- och destinationsutveckling” kom till i nära samarbete med arbetslivet i regionen.

Fredric Jillhag, tidigare student på utbildningen “Energitekniker med inriktning vindkraft” berättade om hur det är att läsa på yrkeshögskola och vad som hänt sedan han tog examen. 

Eftermiddagen avslutades med en öppen diskussion och företagsbesök på Varbergs Kurort och Stegeruds Steel. 

Socialdemokraterna ser yrkeshögskolan som en viktig nyckel för hur rekryteringsgapet på arbetsmarknaden ska lösas. De föreslår 6 000 fler platser på yrkeshögskolan och vill även underlätta för yrkeshögskolorna att starta utbildningar för små grupper och skapa enklare förlängningsmöjligheter för vissa utbildningar.

Läs socialdemokraternas debattartikel om yrkeshögskolan här.