Våren 2024 lystes möjligeheten att söka forskningsstipendier och i år har totalt 16 ansökningar kommit in från Högskolan i Borås, Högskolan i Halmstad, Högskolan i Skövde, Göteborgs universitet samt Malmö universitet. Av dessa har 6 projekt valts ut och tilldelas stipendium för att bedriva forskning inom ramen för Efterfrågad forskning på Campus Varberg.

Sedan 2020 erbjuder Campus Varberg, genom Sparbanksstiftelsen i Varberg, möjligheten att söka forskarstipendier med syfte att öka forskningens nävaro på Campus Varberg. Denna möjlighet har erbjudits till lärosäten som samverkar med Campus Varberg och fram tills idag har totalt 19 forskningsprojekt beviljats stipendier. 

BEVILJADE FORSKNINGSPROJEKT 2024
Nedanstående sex forskningsprojekt har beviljats tilldelning:

Projekttitel: Kompetens och kapital: Entreprenöriell och innovationsdrivande utvecking i Norra Halland
Lärosäte: Högskolan i Halmstad
Beskrivning/syfte: Forskningsprojektet fokuserar på entreprenöriell och innovationsdrivande utveckling i stadsbygden kring Varberg. Genom att undersöka entreprenörskapets förutsättningar under ekonomiska och samhälleliga förändringar vid perioder av tillväxt och omvandling, samt framhäva förutsättningarna för innovationsdrivande entreprenörskap, syftar projektet till att analysera och belysa betydelsen av kompetens och kapital för att utveckla en entreprenöriell och dynamisk region.

Projekttitel: Västkustens kreativa mittpunkt: Place branding med fokus på konst, kultur och event i Varberg
Lärosäte: Högskolan i Borås
Beskrivning/syfte: Hur används då konst och kultur för att utveckla Varbergs identitet med hjälp av place branding  och eventbaserade aktiviteter? Vilka speciella omständigheter uppstår vid marknadsföringen av en stad med hjälp av konst och kultur? Hur kan man förstå, tolka och mäta resultatet och vilka är de bästa metoderna för kommunen för med hjälp att stärka både samhället och det privata näringslivet? I detta projekt avser vi att genom etnografisk metod studera dessa strategier för konst och kultur i Varberg, med fokus på event inom place-branding, hur dessa strategier realiseras i praktiken och med vilka resultat för kommunen.

Projekttitel: Tillämpad studentdriven innovationspraktik - fokus digital miljöövervakningsplattform av vattenkvalité
Lärosäte: Högskolan i Halmstad
Beskrivning/syfte: Det övergripande syftet med projektet, är att genom samverkan mellan forskning, studenter och externa aktörer, ta fram tekniska lösningar för att effektivisera miljöövervakning av vattendrag för att ge myndigheter bättre beslutsunderlag för att sätta in lämpliga åtgärder, samtidigt som projektet ger högskolestudenter viktig praktik och erfarenhet inom Högskolan i Halmstads (HH) forskningsområden innovation och hållbarhet.

Projekttitel: Utvecklingen av det Entreprenöriella Ekosystemet vid Campus Varberg
Lärösäte: Högskolan i Skövde
Beskrivning/syfte: Målet med det här projektet är att identifiera de aktörer som bidrar till utvecklingen av det entreprenöriella ekosystemet vid Campus Varberg,  analysera de relationer och flöden av resurser som finns mellan aktörerna samt analysera bidragen som aktörerna ger och som det entreprenöriella ekosystemet vid Campus Varberg resulterar i.

Projekttitel: Utveckling av metoder, modeller och verktyg för samverkanspedagogik
Lärosäte: Chalmers Tekniska Högskola
Beskrivning/syfte: Projektet handlar om att utveckla metoder, modeller och verktyg kring samverkanspedagogik på programmet Event Management (EM-programmet). Dessutom kommer andra program på Campus Varberg involveras. Särskilt relevant är samverkanspedagogik för SYV-utbildningen samt för yrkeshögskolan. Ett viktigt slutmål är att publicera en handbok i samverkanspedagogik som stöttar högskolelärare runt om i Sverige.

Projekttitel: Samverkan och lärande i utvecklingen av en attraktiv matdestination
Lärosäte: Göteborgs universitet
Beskrivning/syfte: Projektets syfte är att utforska samverkan och lärande i utvecklingen av Halland som en attraktiv matdestination, med fokus på entreprenörskap, innovation, evenemang, hållbarhet, digitalisering och kommunikation.


TIDIGARE BEVILJADE FORSKNINGSPROJEKT
Ta del av tidigare beviljade forskningsprojekt

spsvbg stod