Joakim Medin

Joakim Medin

Joakim Medin om Turkiet och den svenska Natoprocesen – i ett förändrat europeiskt säkerhetsläge.


Det säkerhetspolitiska läget i Europa och i Sveriges närområde är det allvarligaste sedan 1980-talets början. Som en följd av det ryska anfallskriget fattade Sverige i maj förra året, samtidigt som Finland, också beslut om att ansöka om Nato-medlemskap.

Vad händer med den svenska Natoprocessen och vad vill Turkiets president Erdogan uppnå med sin kravlista? Är det hela ett spel för hemmaopinionen inför Turkiets val i maj, eller finns det en genuin oro för kurdiska terrorstämplade PKK? Och hur står det till med Sverigebilden efter högerextreme Paludans koranbränningar?

Turkiet har stärkt sin ställning och inflytande i världen på senare år. Idag har man en nyckelroll såväl gentemot andra Natoländer och EU liksom i utbytet mellan såväl Ryssland som västländer. Hur ska Sverige och övriga EU egentligen förhålla sig till sin granne? Hur navigerar man mellan spänningar och samarbete?

Joakim Medin, frilansjpurnalist och författare har länge följt Turkiet och ska snart besöka landet på nytt inför det kommande president- och parlamentsvalet. Joakim rapporterar och skriver ofta om demokratifrågor, populism, krig och konflikter. Ett av hans specialområden är dessutom den kurdiska frågan. 

Anmälan

Anmäl dig genom att klicka här. Det finns 130 platser i salen och det är först till kvarn. 

Detta evenemang arrangeras gemensamt av Europa Direkt Halland, Folkuniversitetet, Campus Varberg och Alexandersoninstitutet.

Europa Direkt Halland logo