Mjukvaruutvecklare

Det råder akut brist på IT-kompetens i Sverige. Beräkningar som gjorts pekar på ett behov fram till 2022 av över 70 000 nya anställda inom den digitala sektorn med tyngdpunkt på programmering och systemutveckling. Bristen är det största hotet mot en positiv utveckling av det digitala Sverige.

Beskrivning

Efterfrågan på IT-kompetens finns inom alla sektorer av samhället och drivs på av den generella digitala transformationen, men också av hårt konkurrensutsatta företag, effektivitetsarbete inom offentliga verksamheter samt av politiska ställningstaganden om det hållbara digitala samhället. För en mjukvaruutvecklare ser framtiden på arbetsmarknaden mycket ljus ut.

Utbildningens mål

Målet är att du efter fullgjord utbildning ska kunna arbeta självständigt samt kunna lösa svårare problem inom ramen för yrkesområdet. Med specialiserade kunskaper menas att du till fullo ska kunna hantera tillämpning av databaser, modern programmering och standarder med väl etablerade lösningar för att utveckla mjukvara med hög interaktionsförmåga i enlighet med branschens standard. Efter genomförd utbildning har du kunskaper, färdigheter och kompetens som gör att du kan ta ansvar i rollen som mjukvaruutvecklare, backend-utvecklare, databasutvecklare, programmerare, systemutvecklare.

Utbildningens innehåll i korthet

 • Utveckling med C#
 • Agil systemutveckling i team
 • Objektorienterad programmering
 • Databasutveckling och databasadministration
 • Avancerad .NET
 • Systemtestning backend
 • Utveckling av Windowsapplikationer
 • Utveckling av webbapplikationer
 • Front end utveckling för backendutvecklare
 • LIA 1 Grundläggande mjukvaruutveckling
 • LIA 2 Avancerad mjukvaruutveckling
 • Examensarbete

Fakta

Antal YH-poäng: 400, 2 år.

Studietakt: Heltid.

Studieort: Varberg.

Utbildningsstart:  Utbildningen har ingen garanterad start höstterminen 2021, avvaktar beslut från Myndigheten för yrkeshögskolan. Besked kommer i slutet av januari.

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet för yrkeshögskola samt godkänt betyg i En6, Ma2 och Sv2 eller motsvarande.

Examen: Yrkeshögskoleexamen – Mjukvaruutvecklare.

Ansökan Varberg: Stängd för ansökan. Besked om antagning 2021 kommer i slutet av januari.

Utbildningsbeskrivning: Ladda hem utbildningsbeskrivning

Urval:  Läs mer om urvalsprocessen.

Sen anmälan

Sen anmälan innebär att du har möjlighet att ansöka i mån av plats. Utbildningspålatserna tilldelas i första hand till de som sökt utbildningen under ordinarie ansökningsperiod. Skulle utbildningens platser inte fyllas under antagningen så tilldelas dessa i turordning till de som gjort en behörig sen anmälan.

Du kan söka en utbildning även om du inte har full behörighet

Vi gör en bedömning av varje ansökan. Kanske har du erfarenheter som kan ersätta en eller flera kurser, eller en utländsk examen som visar din kunskap. Tveka inte med att ansöka oavsett!

Rätt att läsa upp

Rätt att läsa upp har du som har grundläggande behörighet för yrkeshögskolan men som saknar någon eller några kurser för att uppfylla särskild behörighet, exempelvis Matematik 2. 

Campus Varberg samarbetar med kommunerna i Halland för att kunna erbjuda sökande till yrkeshögskolan möjlighet att läsa upp de gymnasiala kurser de saknar för att uppfylla särskild behörighet. Sökande från andra kommuner har rätt att få samma möjlighet genom sin hemkommun. Läs mer om rätten att läsa upp behörighet

Kontakt

Klas Häggström
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Utbildningen ges i samverkan med

fu