Varberg. Inte ett berg så långt ögat kan se. Kanske just därför som Daniel är närmast besatt av skidåkning. Eller är det känslan av att ge sig ut på okänd mark? Han hoppas dessutom på ett fast jobb på Ringhals kärnkraftverk efter sina studier i Energi- och processteknik. Finns det någon koppling?

Daniel Odéen bor i Varberg sedan födseln. Han och hans fru Annah har tre flickor och någonstans här på vägen insåg Daniel att det handlar om att ta ansvar och skaffa sig en kompetens som ger jobb.  

Skidläraryrket, som gjorde honom oerhört populär i Vemdalen under fyra år, har ju sina naturliga brister på sommaren. Det slutade med ett butikssäljarjobb på Intersport i Varberg under fem år med inriktning på längd och alpint. Kan det bli bättre?  

– Nej, nästan inte. Jag trivdes oerhört bra med att träffa människor och få hjälpa dem till en väl fungerande fritid i skidbackarna, det som jag själv älskar. Förr i tiden (kan ju inte vara så hemskt länge sedan) var jag en del av den lite vildare alpinåkningen. Big jump, räcken, friåkning. Tyvärr skadade jag mitt knä i en ganska betydelselös fotbollsmatch och fick helt enkelt lugna ner mig. Nu kör jag bara off-pist och sådant.  

Det verkar som om Daniel har en viss läggning mot det spektakulära trots allt. Man undrar hur han ska passa in i ett hårt detaljstyrt kärnkraftverk.  

– Det där med risker och kärnkraft har jag lagt åt sidan. Det är intressant med förnyelsebar energi, men inser samtidigt att detta inte räcker. Kärnkraften är förhållandevis säker och den betyder oerhört mycket för att vårt samhälle ska fungera.  

Jag hade dessutom turen att få ett sommarjobb på Ringhals och komma lite närmare verkligheten. Det var riktigt intressant att se hur det går till. Det kan också vara ganska krävande att tvingas fungera tillsammans med flera olika individer under de långa tider som ett skift trots allt är. Där har jag nytta av mina tidigare erfarenheter.  

Drömmen är att få göra en resa till British Columbia i Canada, här finns den ultimata heli-skiing. Du flyger dit, tar dig med bil till ett lodge i ödemarken tillsammans med likasinnade freaks. Sedan är det helikopter flera gånger om dagen upp till topparna. Ny orörd snö vid varje åk, trixig terräng och förmodligen en fantastisk njutning för de som kan.  

Till dess är det barnbacken som gäller. Fyraåringen har redan börjat träna och de andra följer snabbt efter.