Ett av kraven han hade var att hålla sig kvar på Västkusten. Är man född och uppvuxen på Tjörn med västanvind och bränningar i blodet så är det inte så konstigt. Därför blev det Varberg. Fast den spetsiga utbildningen i energiekonomi var allra viktigast.

– Det är jag som är Axel Rusth. Jag är 21 år och pluggar tredje året på energiekonomprogrammet. Är klar till våren och det ska bli väldigt spännande.

– Jag gillar miljö- och energifrågor och tyckte att kombinationen med ekonomi lät väldigt användbart, framförallt som utbildningen ger en kandidatexamen i företagsekonomi. I stort sett vartenda företag och offentlig verksamhet kommer att ställas inför dessa frågor framöver.

Tycker om att påverka

Axel studerade samhällsekonomi med inriktning musik på gymnasiet. Han är också en målmedveten person som tycker om att få vara med och fatta viktiga beslut.

– Redan andra året här i Varberg kom jag med i styrelsen i WEST, Studentföreningen alltså. Jag sökte mig dit, dels för att det skulle ge mig nya kontakter och att man kan vara med och påverka vardagen för mig själv och andra. Jag har haft stor nytta i styrelsearbetet av utbildningen i organisation och ledaskap.

Sista året har jag blivit vald till kassör och det gör att jag får ett bra tillfälle att dessutom omsätta mina nya ekonomiska kunskaper i verkligheten.

Fritid och engagemang smälter ihop

Det finns mycket att lägga sin fritid på i Varberg om man är intresserad av det. Det är Axel ett bra exempel på.  

– Jag har nog lätt för att engagera mig för saker och ting. Ta WEST till exempel. Jag lägger en hel del tid på detta ideella arbete eftersom jag tycker det är så roligt, sedan är det också ett ansvarsfyllt förtroendeuppdrag.

– Jag har också kommit med i det ”berömda” Mentorprogrammet som de har på Campus. Jag utvecklas och programmet förbereder mig för framtiden. Jag är övertygad om att som energiekonom kan jag se potentiella förbättringsområden som vanliga ekonomer kanske inte ser. Energi- och miljösmarta lösningar påverkar företagets lönsamhet och det är något som allt fler företag arbetar med oavsett om det är inom energibranschen eller inte.

Men fritiden är inte bara karriär för Axel. Regelbunden löpträning och en stund då och då med sin gitarr är ett viktigt recept för att må bra