Ett åttiotal personer passade på att besöka Campus Varberg och ta del av utbudet av efterfrågade utbildningar under den uppskattade inspirationsdagen. En tidigare Campus-student rev ner flera skrattsalvor med sin historia om vägen från examen till drömjobbet.

Genom hörsalens stora fönster syntes fiskebåtarna och hamnen insvepta i dimma när utbildningssamordnaren och konferencieren Birgitta Lennermo på fredagsförmiddagen drog igång Campus Varbergs årliga inspirationsdag. Besökarna – som är studie- och karriärvägledare och arbetsförmedlare – bjöds på ett varierande och matnyttigt program. Först ut på talarlistan var Ulric Björck, chef för Campus Varberg, som kallade inspirationsdagen för "en högtidsstund".

Ulric Björck berättade om hur Campus Varberg genom samverkan med många olika aktörer – som exempelvis branschorganisationer, näringsliv och offentlig sektor – tar fram de efterfrågade utbildningar som utgör kärnan i verksamheten.

Utbildningen till energiekonom – där den första kullen går ut nu i vår – lyftes fram av Magnus Falk, verksamhetsledare på nätverket EMC, Energi- och Miljöcentrum. Magnus Falk är i grunden civilekonom med marknadsinriktning, och under sin tid i arbetslivet har han sett värdet av bryggor mellan teknik och ekonomi. Han tror att energiekonomer har en viktig roll att fylla på exempelvis medelstora och stora företag, där energi står för en stor del av kostnaderna, och på företag som säljer energi. Efter en fråga från publiken poängterades att utbildningen till energiekonom ger studenten en fullgod grundkompetens som ekonom, vilket håller dörren öppen för den som senare eventuellt vill byta kurs.

Den tidigare Campus-studenten Charlotta Claesson, som läst Butikschefsprogrammet, lockade publiken till skratt ett otal gånger när hon berättade om sin väg från examen till den tjänst hon har idag, som chef för en skobutik i Göteborg. Hennes första butikschefsjobb i en affär nära gränsen till Norge – för vilket hon hade lämnat lägenheten i Göteborg, vänner och familj – utgjorde ett tufft men lärorikt steg på denna väg. När hon senare fick tjänsten som chef i en av de stora skokedjornas butiker, där hon möttes av fyra motiverade medarbetare, kändes det som att hon kommit ”till butikschefshimlen”.

Utbildningen på Campus Varberg har gjort Charlotta Claesson väl förberedd för den roll hon siktat på:

– Jag kan ibland höra mina lärares röster i butiken: ”gör si, gör så, gör sådär”, berättar hon.

Mentorn som Charlotta Claesson hade under mentorprogrammet på Campus Varberg hade stor betydelse för att hon hamnade just där som hon är idag. För mentorprogrammet ansvarar utbildningssamordnaren Cristina Clason, som under inspirationsdagen berättade om de internationella projekt som också finns på Campus Varberg. USA, Italien och Filippinerna är exempel på länder där Campus-studenter skaffat värdefulla erfarenheter.

Gästföreläsaren Linus Jonkman talade under rubriken ”Guldklockans död! Hur leder du generation X och Y?” om generationsskillnader och hur de påverkar arbetslivet.

En av deltagarna på inspirationsdagen var Ingrid Johansson, som jobbar med ungdomar på Arbetsförmedlingen i Falkenberg. Hon kommer varje år, och hon uppskattar arrangemanget. Att själv ha varit på Campus Varberg gör det lättare att förmedla informationen om vad som erbjuds här till ungdomarna, anser hon:

– Jag tycker det är oerhört viktigt för oss att komma hit.