Energibranschen, om jag får förenkla det lite, befinner sig i en otroligt intressant omställning. Det är nu det sker. Det vi väntat på så länge.

I takt med denna omställning ökar också behovet av kompetenser som behärskar de ekonomiska modellerna och samtidigt förstår de nya tekniska förutsättningarna inom miljö- och energiområdet.

Vi har under många år pratat om övergången till ett energieffektivare samhälle och förnybar energi. På senare även tid även om smartare nät och internet of things, vilka kommer att påverka elmarknaden. Det har hänt mycket, men de senaste årens globala utveckling trycker nu på med en helt annan kraft.

El har till exempel plötsligt blivit väldigt billig. Sol- och vindkraft ger nu ett viktigt bidrag och fortsätter expandera, tekniken hjälper oss att effektivisera.

Samtidigt hänger inte alltid regelverk och lagar med. Förutsättningar förändras snabbt och det uppstår turbulens och luckor på marknaden som man kan se som problem eller möjligheter.  

Det betyder att framtiden för energiekonomer måste betraktas som lysande. De kommer behövas både för att optimera system och att skapa lönsamma affärer. I hela Sverige och internationellt.

Björn Sjöström
Vd, Varberg Energi AB.