Caroline Casparson, energiekonomprogrammet

Energifrågorna har kommit för att stanna. Och de kommer att få allt större betydelse och inverkan på allt företagande i vårt samhälle. Energiekonomerna har därför alla möjligheter att bli framtidens hjältar. Caroline Casparson läser nu andra året.

Caroline Casparson är 24 år och från Varberg: – När jag letade utbildning visste jag att ekonomi var något för mig, men jag ville inte bli en vanlig ekonom som alla andra. När jag sedan hittade energiekonom på nätet klickade det till. Jag tyckte det var superintressant från allra första början.

Det är ekonomin som står i fokus på programmet, men för att kunna utvärdera och kalkylera energiproblematik så måste man förstå vad de tekniska aspekterna innebär, deras begränsningar och fördelar. Naturliga inslag i utbildningen är därför miljökunskap och miljöekonomi.

Jag lär mig nya saker varje dag

– Jag lär mig nya saker varje dag och det ser jag som positiva utmaningar. Jag hade ingen aning om att jag faktiskt var så miljöintresserad som jag är. Just nu läser vi förnybar energi för ekonomer, vilket verkligen är spännande, vi kalkylerar och beräknar energi. En utmaning som förhoppningsvis kommer att bli min kommande vardag.

Goda råd

Caroline är en entusiastisk tävlingsmänniska och tänker så här när det gäller studierna: – Tro på dig själv och låt inte en misslyckad tenta trycka ner dig. Man får se det hela som en resa, en upptäcktsresa som är fylld av överraskningar. Gå in med positiva tankar så klarar du vad som helst. Och Caroline gör också en verklig upptäcktsresa när hon nu studerar till energiekonom.

– När jag är klar kommer jag att ha både räknekunskaperna, energikunnandet och energimedvetandet i bagaget. Och det är unikt. Jag vet och förstår hur viktigt det är att tänka på miljön och på hur vi använder den. Jag är övertygad att jag kan komma med förslag på förbättringar som kan bidra till en grönare framtid.