energiekonomprogrammet_620x320 Det är dejligt  att jobba i Danmark | Högskoleprogram | Studera

Hon hade aldrig fått det här jobbet utan sin unika kompetensprofil – ekonomi och energiteknik – i en efterfrågad mix. Och förmodligen var det tack vare Campus Varbergs mycket aktiva nätverkande, som möjligheten plötsligt stod för dörren. Hon slog till.

Idag håller Louise Fernholm på att etablera sig för fullt i staden Ålborg, mitt på Nordjylland i Danmark. En stad som mest är känd för sin akvavit hos oss svenskar. Företaget hon jobbar på heter Neas Energy A/S.

– Jag satsade tre år på något jag verkligen tycker om. Att det sedan blev i Danmark är bara ett jättestort plus i mitt liv. Hela tiden nya utmaningar, företaget är ungt och växande och jag kan känna varje dag att jag gör något bra för vår miljö. Neas Energy är ett av de största energihandelsföretagen i norra Europa. De sammarbetar med ett stort antal både större och mindre energiproducenter.

Neas uppgift är att sälja deras elenergi till så bra pris som möjligt och till lägsta möjliga risk. Och det finns stora ekonomiska risker i branschen.

– Elhandel är en spännande bransch med snabba förändringar som det gäller att både förutse och parera varje dag. Vi lovar till exempel en storkund att leverera en viss mängd el till ett visst pris vid ett visst klockslag. Problemet är bara att den dagen kanske inte vinden blåser. Ja, du förstår …

– Det handlar väldigt mycket om ören hit och dit, men något enstaka öre kan betyda ofattbart stora pengar i slutändan.

Louise är Business Supporter och jobbar främst med säljstöd – offerter, kontrakt och marknadsanalyser – till deras svenska key account managers. Men marknaden förändras fort och det finns många möjligheter till personlig utveckling, speciellt med hennes bakgrund.

– Här har jag fantastiskt stor hjälp av att vara ekonom med inriktning på energi och dessutom förstå tekniken bakom varje kilowatt. Jag kan verkligen varmt rekommendera denna utbildning på Campus och så vill jag säga en sak till – tveka aldrig att jobba utomlands. Det ger så enormt mycket.