Sanna Nilsson är 27 år och jobbar som solcellsprojektör på ett konsultföretag. Hon tog examen i juni 2016 och fick jobb direkt hos en mindre entreprenör. Nu har hon gått vidare och hjälper beställare att projektera sina anläggningar.

Sannas tidigare anställning var på Nyedal Solenergi i Halmstad. Ett mindre entreprenadföretag som specialiserat sig på att bygga solcellsanläggningar. Där fick man förfrågningar från både företag, fastighetsbolag och ofta privatpersoner.

– Det är verkligen roligt att räkna på solcellsinstallationer. Varje projekt är unikt även om grundbehovet är detsamma – att tillverka egen el. Ett stort tak på en sporthall eller fabrik, en villa på landet, eller kanske en fristående solcellspark. För mig handlar det alltid om att hitta den optimala lösningen, den som ger mest energi för pengarna.  

På Nyedal Solenergi redde vi ut vad kunden ville ha och tog sedan fram offerter.  – Ville kunden sedan gå vidare åkte vi ut och mätte upp allt i detalj. Sedan erbjöd vi en lösning som passar just den kunden. Andra gånger fick vi istället ganska genomarbetade förfrågningar där det gällde att tolka rätt och hitta rätt väg mellan alla tekniska och juridiska fallgropar.  

Sanna började i januari 2018 på konsultföretaget WSP. Här har hon ett tiotal kollegor inom sitt specialområde och på kontoret är de 80 medarbetare.  

– Det finns oerhört mycket kunskap samlad här och alltid någon som kan bolla mig vidare om jag fastnar. Som konsult hjälper jag nu beställaren att ta fram tekniska beskrivningar och förfrågningsunderlag, sådana som jag tidigare räknade offerter på. Det kan vara allt från takinstallationer till hela solcellsparker. Jag har stor nytta av mitt tidigare arbete på andra sidan så att säga.

– Idag får jag vara med på ett tidigt stadium i projekten och kan bestämma mer, till exempel om ett objekt är lämpligt att genomföra eller hur man kan hitta smarta lösningar. Jag är också med och håller föredrag eller genomför utbildningar. Trivs suveränt.