Sanna Nilsson är 26 år och jobbar som solcellsprojektör. Hon tog sin examen i juni 2016 och fick jobb direkt. Intresset för solceller bland både företag och privatpersoner är stort och växande. Och ganska ofta möter hon kunder som är mycket pålästa.

– Det är väldigt roligt att räkna på solcellsinstallationer. Varje projekt är unikt även om grundbehovet är detsamma – att tillverka egen el. Ett stort tak på en sporthall eller fabrik, en villa på landet, eller kanske en fristående solcellspark. För mig handlar det alltid om att hitta den optimala lösningen, den som ger mest energi för pengarna.

Sanna jobbar på Nyedal Solenergi i Halmstad. Under 2016 installerade man ca 2500 kW solceller. Projekten varierar från några hundra watt upp till megawatt-storlek.

När vi får en förfrågan försöker jag först reda ut vad kunden vill ha. Hur stort projektet kan bli och om de har någon uppfattning om vad det kostar. Ganska ofta har de själva borrat ner sig i tekniken så långt det går. Men ibland händer det att de är helt okunniga och då känner jag min pedagogiska uppgift växa.

Hur går ni vidare?

– När vi fått svar på alla viktiga parametrar skickar vi över en budgetoffert till kunden. Är de fortfarande intresserade åker vi ut och mäter upp allt i detalj – takstorlek, takvinklar, takets status, väderstreck, soltillgång, placering av växelriktaren och så vidare. Sedan tar jag fram en lösning och offert som ska passa just den kunden. Hur stor effekt, investeringskostnad, installation med mera.

Är det inte svårt att räkna ut om det lönar sig att investera?

– Ja det där är lite lurigt. Elpriserna varierar liksom elcertifikaten. Staten ger till exempel en viss skattereduktion på el du säljer, utrustningens kvalitet etc. Därför har vi byggt en egen beräkningsmodell och kan simulera med olika variabler. Det ger en bra indikation, även om man aldrig kan lova något exakt.

 Samtalet är slut. Och för Sannas del är det dags för nästa utmaning.