Teuta Hajra

Teuta Hajra är inne på sin femte termin på det socialpedagogiska programmet. Hon har ännu inte bestämt exakt vad hon vill jobba med, då det finns så många olika områden att välja mellan. Men en sak är hon helt klar över – hon ska jobba med människor.

– Jag är 24 år och kommer ursprungligen från Kosovo i Bosnien. Vi flyttade till Sverige och Ulricehamn när jag var fem år och där har jag vuxit upp. Jag läste samhäll-ekonomi på gymnasiet och lyckades bland annat starta ett framgångsrikt UF-företag, som tyvärr fick läggas ner när vi skildes åt efter skolan.

Teuta jobbade under flera år som vårdbiträde på olika äldreboenden och även på förskola och som barnskötare hemma hos en familj. Det var under den här tiden hon verkligen fick klart för sig att det var människor som var hennes grej i livet.

– Att jag valde just denna utbildning beror på att den är så bred och innehåller precis allt jag kan tänka mig att jobba med. Och man kan arbeta med människor i precis alla åldrar och livssituationer. Det bästa är att man blir lika kvalificerad att arbeta ute på fältet som med mer organisatoriskt och administrativt arbete. Det innebär många valmöjligheter i framtiden för mig.

– Jag tycker att det är väldigt bra att utbildningen täcker så många områden och har valbara kurser. Det gör att man kan ta en närmare titt på just det man själv är mer intresserad av. Dessutom ingår det två olika praktikperioder som gett mig mycket. Jag har exempelvis varit på ett utrednings- och behandlingshem för ensamplacerade barn. Och blev senare även anställd där under sommaren.

Och framtiden då?

– Jag brinner lite extra för socialt utsatta barn och alla de asylsökande som bor på institutioner och gömda utspritt i landet, men jag måste inte bestämma mig nu. Jag har förhoppningsvis 40 år på mig att arbeta som socialpedagog och förr eller senare är jag säker på att jag kommer att hitta det som passar just mig.