Jacob Sevenhem

Jacob Sevehem jobbar sedan drygt två år som processoperatör på Ringhals kärnkraftverk. Han studerade under två år på Campus Varberg, sökte jobbet och fick det. Kompetensen var avgörande, men säkert också att han jobbat där några somrar tidigare.

– Dagskiftet börjar 06.45. Det börjar med avlämning från förra skiftgänget. Vi går igenom loggboken och informerar oss om allt som skett och vad de gjort. Därefter går vi runt i vårt ansvarsområde enligt ett uppgjort kontrollschema. Det handlar om pumpar, flöden, ventiler, rörsystem etc. Upptäcker vi något fel åtgärdar vi detta efter godkännande från centralen. Man kan säga att vi är operatörernas förlängda arm ute i verksamheten.

Kraftverket har ett kontrollrum. Där sitter reaktoroperatören och turbinoperatören och har full kontroll över driften. Men ett kärnkraftverk är en mycket komplex installation och trots all automatisk övervakning så krävs det en ständig förebyggande kontroll av alla system.

– Det finns 100-tals olika system i verket och det är mycket att hålla reda på. Ett års utbildning på plats, varvad med jobb är minimum när man börjar på Ringhals. Med högskoleutbildningen i botten har det varit ganska enkelt att lära in det som krävs för jobbet. Dessutom har vi en liten bok där alla systemen beskrivs. Risken är annars att det kan bli fel i kommunikationen mellan oss och centralen. Det vill nog ingen vara med om.

Energiproduktion är en ständig process som inte kan stängas av hur som helst.

– Det är skiftjobb som gäller här. Det innebär jobb både nätter, kvällar och helger. Det måste man vara medveten om när man söker hit. Nu är jag till exempel ledig 23 dagar över jul. Och så rycker jag in på en ny skiftperiod strax innan nyårsafton. Man vänjer sig och får samtidigt mycket tid över till andra saker när man är ledig. Det blir ett sätt att leva. Och även om jag lyckas avancera till turbin- eller reaktoroperatör i framtiden så gäller samma sak. Men jag gillar verkligen både arbetet, miljön och tiderna.