Therese Claesson

Avlämning klockan 02.00. Andra skiftet tar över och ska göra sina ronder under natten. Föregående skift meddelar att allt är lugnt, förutom när det gäller pump 43 i Renshuset. Testet visade för låg kapacitet och detta kommer åtgärdas under natten.

Therese Claesson är 25 år och på god väg att bli en del av den svenska kärnkraftssäkerheten. Den vi alla litar på. Hon är högskoletekniker inom energi och processteknik. Utbildningen är framtagen i samarbete med Ringhals och flera andra större energibolag i Halland.

– Utbildningen på Campus var verkligen bra med många övergripande ämnen som jag nu har stor nytta av. Vi gjorde även en veckas kontrollrumsmannaskap på Studsvik kärnkraftscenter. Mycket givande.

Therese har nu varit i kontrollrummet på Ringhals i ett och ett halvt år och snart drar den siste delen i den tvååriga interna utbildningen till stationstekniker igång. Om sex månader är hon färdig och ska behärska samtliga områden i verket.

– I kontrollrummet har man den totala överblicken, men ett kärnkraftverk är en komplex anläggning och det finns mängder av olika system och komponenter som hela tiden måste drift- och funktionstestas. Inget får ju gå fel.

Man vet inte vad som väntar

– När vi kommer till vårt skift så ska vi lösa av föregående skiftgäng. Det börjar med en avlämning – information om läget på vårt område, om det har hänt något, vilka tester och kontroller som gjorts et cetera. Därefter får vi våra uppgifter av skiftchefen. Vi går sedan igenom rum för rum och gör de tester och besiktningar som ingår i vår rond. Vi utnyttjar handdator för att hålla koll och rapportera in data.

– Jag gillar verkligen att jobba som stationstekniker. Det är omväxlande. Man vet inte vad som väntar när man kommer nästa dag. Efter internutbildningen har jag klarat av alla fem områdena. Vill jag så kan jag gå vidare och utbilda mig till reaktoroperatör senare. Lite häftigt.