Annica Borgäng

Vilka är egentligen de där människorna som håller koll på att alla system fungerar på våra kärnkraftverk? Dag som natt, året runt. En av dem heter Annica Borgäng. Hon har jobbat på Ringhals 3 sedan i maj 2010. Då hade hon precis avslutat utbildningen på Campus.

– Nu har jag faktiskt varit ledig i nästan tre veckor. Det är en av fördelarna med jobbet här på Ringhals, där vi kör rullande treskift. Annars är det själva jobbet som är den stora fördelen. Väldigt omväxlande och utvecklande, komplext och samtidigt konkret.

Annica läste hotell och restaurang på gymnasiet. Sedan blev det färg och form i Åsa samt handel och affärsmannaskap i Varberg. Hon varvade olika jobb med studier under många år och letade nog efter ”sin grej”. Kanske var det när hon läste Tekniskt basår som avgörandet kom – satsningen på Energi- och processteknik på Campus.

– När du kommer in på ett kärnkraftverk så inser du snart vilket tekniskt underverk detta egentligen är. Jag jobbar nu som processoperatör och är tillsammans med de andra i mitt skift ansvarig för att kontrollera och övervaka alla tekniska system. Vi börjar alltid med en avlämning från skiftet före. Vad har hänt? Vad ska vi göra? Något som ska testköras? Sedan går vi rond. Den kan ta mellan en och två timmar. Vi kollar att allt är som det ska vara. Vi rapporterar via handdatorer och protokollför allt.

Jobbet på Ringhals är de första åren en internutbildning. Man lär sig de olika systemen för att sedan kunna arbeta inom de olika områdena: hjälpsystem, turbinanläggning, renshus, servicebyggnad och elbyggnad. Spindeln i det hela är kontrollrummet, där alla datorer och bildskärmar finns. Här tillbringar Annica också en hel del tid mellan varven.

– Vänta lite, nu har vi en indikering på högt ”difftryck” över ett filter! Det är förmodligen filtret som behöver bytas. Vi får gå dit och kontrollera lokalt på plats, säger Annica.

På med headsetet och iväg – det är ofta precis så det går till i jobbet här på Ringhals.