Kim Hjelm, butikschefsprogrammet

Det finns väl knappast något häftigare än den frihetskänsla man får ute på vattnet. Det är du och viken. Ingen annan. Viken är alltså Apelviken eller Lejet i Varberg, Sveriges ledande surfstad.

– Hej jag heter Kim och är en infödd Varbergsbo. Innan jag började på Campus Varberg så hade jag ingen aning om vad det egentligen var för något. Kände ju till skolan och byggnaderna, men vad som fanns innanför väggarna, det var helt okänt för mig.  

– Jag jobbade på ett lager och hade väl gjort det i två år när en kompis kom och berättade att han fått en orange katalog. Där fanns en utbildning som passade mig, tyckte alltså han. Och det roliga var att det stämde. Butikschef.  

– Vi började båda två, fast nu är det bara jag som är kvar tyvärr. Det kanske inte var hans grej så nu jobbar han istället, men jag är ganska enveten och brukar inte ge mig. Det är kanske därför som jag är helt galen i kite-surfing, eller så är det tvärtom, att surfingen har gjort mig uthållig. Kite betyder drake Detta är mitt liv. Det är fruktansvärt hårt innan man kan det, innan man vet hur man ska hantera den där lilla draken som hänger över en och se till att landa fint, och inte med ansiktet före i vattnet. En face-plant.  

– Det går inte en dag med bra vind utan att jag kitar, oftast ihop med mina kompisar. Vi har blivit ett gött gäng som håller ihop i vått och torrt. Det var förresten de som lockade med mig för några år sedan och nu är jag totalt fast. Jag kämpar hårt med butikschefsprogrammet Det är dumt att ljuga, och det är bara att erkänna att studierna är krävande. Kanske beror det på att jag gärna gör även andra saker. Men jag ångrar ingenting. Detta är vad jag vill göra och jag har verkligen fått upp ögonen för hur det här med butiker fungerar. Otroligt spännande.  

– Ta bara en sådan sak som att omkring 80 procent av alla intäkter i en butik faktiskt utgörs av impulsköp. Det hade jag ingen aning om. Jag hade inte heller någon aning om hur oerhört mycket det ligger bakom en framgångsrik butik.  

– Nu vet jag massor kring teorin och tankarna bakom och jag vet vilken energi som läggs ner för att butiken ska fungera. Det tänkte jag aldrig på förr. Men nu vet jag för jag har varit back-stage så att säga. Intresserad av kläder Jag är intresserad av kläder och olika stilar, det är väl lite härifrån mitt butiksintresse kommer från början, men det har inget med kite-kulturen att göra. Denna är i och för sig en livsstil, men utan direkt dress-code. Jag kommer så väl ihåg killen som kom ner på stranden en eftermiddag i kostym, drog på sig sin våtdräkt och försvann ut i vågorna. Han var för skön när han kom tillbaks igen. Av med våtdräkten, på med kostymen och sedan hem för att äta med familjen.  

– Drömjobbet? Vet inte riktigt, men det finns stor chans att det blir en egen butik någon gång. Varför inte vid en varm strand och med surfprylar i hyllorna …