Tony Beiruti

Just nu sitter Tony och räknar tillsammans med några studiekamrater. Ska man bli elkonstruktör är matten viktig, även om det är datorprogrammen som gör beräkningarna i verkligheten. Tony är taggad på konstruktörsjobbet och har stora ambitioner.

Tony är snart färdig med sin första termin och har gjort sin LIA-introduktion på ELK i Göteborg, ett mindre företag i branschen.

– Jag kunde inte hitta någon bättre utbildning än den som finns på Campus, så jag pendlar gärna med tåget varje dag från Göteborg. Här har man verkligen ansträngt sig för att de olika kurserna ska stämma med de kunskaper som företagen behöver. Det finns en ledningsgrupp för utbildningen och den består av branschföretag. De vet vad de vill ha.

Tony är 26 och har jobbat som elektriker i fem år med servicejobb, installationer och renoveringar. Ett år tog han tjänstledigt och stack till Norge för att testa lite större projekt.

– I Norge var vi ett femtiotal elektriker som jobbade ihop. Det var många olika delar som skulle samordnas. Där lärde jag mig hur viktigt det är att elinstallationerna är bra gjorda och att ritningarna verkligen stämmer. Kanske var det här som jag fick inspiration att studera vidare?

– Jag har många gånger tänkt att ”det här kan man göra bättre”. Framför allt när man hamnar i trånga utrymmen och det är svårt att komma åt. Att vara elektriker kan ofta vara ett tungt jobb. Med genomtänkta konstruktioner tror jag att man kan underlätta installationen och många gånger även jobbet som ska göras där ute. Jag tror att konstruktörsjobbet är intressant.

Totalt ingår 22 veckors LIA (Lärande i arbete). Företagen som varit med och utformat utbildningen garanterar att det finns praktikplatser för studenterna. När det är dags erbjuds man plats på ett företag, men som student kan man även på egen hand ordna en plats.

– Jag är jättenöjd med mina första LIA (Lärande i Arbete), men ska försöka komma in på ett större konsultföretag under nästa period. Gärna ett företag som har internationell verksamhet. Drömmen är att få jobba med stora projekt i till exempel Dubai … en dröm, men jag har en fördel som pratar libanesiska, en dialekt av arabiskan.