Medicinsk sekreterare
Medicinsk sekreterare

Medicinsk vårdadministratör är en yrkesroll inom sjukvården som har en nyckelfunktion i det viktiga dokumentations- och koordinationsarbetet kring patienten. Yrket har utvecklats mycket under de senaste tjugo åren och idag är efterfrågan stor på medicinska vårdadministratörer med hög administrativ kompetens och kunskaper inom bland annat IT, ekonomi och juridik.

  Gå till ansökan

Beskrivning

Behovet av medicinska vårdadministratörer är stort, och förväntas vara det även under kommande år. Det stora behovet beror bland annat på pensionsavgångar och att det under lång tid har funnits en brist på utbildade medicinska vårdadministratörer.

Som medicinsk vårdadministratör kan du arbeta bland annat på sjukhus, på vårdcentral, på husläkarmottagning eller inom företagshälsovården. En medicinsk vårdadministratör arbetar med digital kommunikation och dokumentation av journal- och patientdata och registrering och rapportering av andra patientrelaterade uppgifter inom såväl offentlig som privat sjukvård. Den medicinska vårdadministratören har god kunskap om medicinsk terminologi och kroppens uppbyggnad, liksom juridik inom hälso- och sjukvården, diagnosklassificering och digitala verktyg.

Utbildningens mål

Efter denna utbildning kan du arbeta som medicinsk vårdadministratör. Du kan bland annat sköta medicinsk dokumentation inom sjukvården på ett självständigt sätt, ge kvalificerad support till forskare och ingå i olika verksamheters teamarbete. Du har förmågan att samarbeta såväl med olika yrkeskategorier inom vården som med patienter. Genom LIA-perioderna, alltså de delar av utbildningen som sker på en arbetsplats, omsätter du dina teoretiska kunskaper till praktiska färdigheter och skapar ett nätverk inför kommande anställning som medicinsk vårdadministratör. Sammantaget blir du väl förberedd för yrkesrollen och får kompetens som arbetslivet efterfrågar.

Utbildningens innehåll i korthet

  • Anatomi, fysiologi och sjukdomslära
  • Diagnosklassificering
  • Medicinsk terminologi och skrivregler
  • Vårdrelaterad juridik
  • IT och e-hälsa
  • Bemötande och kommunikation
  • Vårdens organisation och verksamhet
  • Administration och hantering av allmän handling
  • Medicinsk dokumentation
  • Administration och ekonomi
  • Lärande i arbete (LIA) 1
  • Lärande i arbete (LIA) 2
  • Lärande i arbete (LIA) 3
  • Examensarbete

Fakta

Antal YH-poäng: 400.

Studietakt: Heltid.

Utbildningsstart: 2 september 2024. 

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet för yrkeshögskola samt godkänt betyg i Engelska 6 eller motsvarande kunskaper.

Examen: Yrkeshögskoleexamen – Medicinsk vårdadministratör.

Ansökan: Öppen för ansökan. Ansökningsperiod 1 februari–15 april 2024.

Urval: Läs mer om urvalsprocessen.

  

DU KAN SÖKA EN UTBILDNING ÄVEN OM DU INTE HAR FULL BEHÖRIGHET

Vi gör en bedömning av varje ansökan. Kanske har du erfarenheter som kan ersätta en eller flera kurser, eller en utländsk examen som visar din kunskap. Tveka inte med att ansöka oavsett!

RÄTT ATT LÄSA UPP

Rätt att läsa upp har du som har grundläggande behörighet för yrkeshögskolan men som saknar någon eller några kurser för att uppfylla särskild behörighet, exempelvis Matematik 2. 

Campus Varberg samarbetar med kommunerna i Halland för att kunna erbjuda sökande till yrkeshögskolan möjlighet att läsa upp de gymnasiala kurser de saknar för att uppfylla särskild behörighet. Sökande från andra kommuner har rätt att få samma möjlighet genom sin hemkommun. Läs mer om rätten att läsa upp behörighet

Kontakt

Maria Lindfors
Utbildningsledare
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Podd

I avsnitt 8 av Campuspodden Varberg pratar vi med Johanna, som både är medicinsk sekreterare och undervisar i ämnet. Hon berättar mer om sin yrkesroll och vad arbetet som medicinsk sekreterare innebär i praktiken.